Vad är pormaskar?

Pormaskar, även kända som komedoner, är små, ytliga hudutslag som uppstår när porerna i huden blir tilltäppta med överflödig olja (sebum), döda hudceller och andra föroreningar. De kan vara svarta eller vita beroende på om porerna är öppna eller täckta. Pormaskar är vanligtvis ofarliga, men de kan vara estetiskt störande och ibland utvecklas till inflammerade finnar om de blir infekterade.

Läs mer

Olika typer av pormaskar

Öppna komedoner (svarta pormaskar)

Öppna komedoner är synliga små prickar på huden med en svart eller mörkbrun färg. De bildas när porerna är öppna och utsatta för luft, vilket gör att den ackumulerade oljan och döda hudceller oxiderar och mörknar.

Slutna komedoner (vita pormaskar)

Slutna komedoner är små vita eller hudfärgade utslag som inte har en öppen kanal till ytan av huden. Istället förblir de täckta av hud och kan vara svårare att upptäcka. De är resultatet av porer som är delvis täppta, vilket skapar en vit, rund utbuktning.

Mikrokomedoner

Mikrokomedoner är tidiga stadier av pormaskbildning och är inte synliga för blotta ögat. De bildas när överflödig olja och döda hudceller börjar samla sig i porerna. Om de inte behandlas kan de utvecklas till synliga pormaskar.

Behandling mot pormaskar

Det finns många olika alternativ för att behandla pormaskar beroende på vad för typ av besvär du har och om du vill gå till en klinik, eller inte. Här är några vanliga metoder:

Portömning (extraktion)

Portömning är en vanlig metod där en hudvårdsspecialist försiktigt tar bort pormaskar med hjälp av speciella verktyg. Detta görs för att säkert öppna porerna och avlägsna innehållet. Professionell portömning minskar risken för skador på huden och minimerar risken för infektion.

Topikala behandlingar

Topikala produkter som innehåller ingredienser som salicylsyra, glykolsyra eller benzoylperoxid kan hjälpa till att exfoliera huden och lösa upp överflödig olja och döda hudceller som orsakar pormaskar. Dessa produkter finns i form av rengöringsmedel, krämer och geler.

Retinoider

Retinoider är derivat av vitamin A och används för att behandla akne och pormaskar. De hjälper till att förnya hudcellerna, rensa porerna och minska inflammation. Retinoider är ofta tillgängliga på recept och kräver noggrann användning och solskydd.

Kemisk peeling

Kemiska peelingar använder starka syror för att exfoliera huden djupt och ta bort döda hudceller och överflödig olja. Detta kan bidra till att minska pormaskar och förbättra hudens textur. Kemiska peelingar bör utföras av professionella hudvårdsspecialister.

Laser- och ljusbehandlingar

Vissa laser- och ljusbehandlingar kan hjälpa till att minska pormaskar genom att minska talgproduktionen och döda bakterier som kan orsaka inflammation. Dessa behandlingar bör genomföras av erfarna medicinska yrkesverksamma

Anpassad hudvårdsrutin

Att ha en noggrant anpassad hudvårdsrutin som inkluderar rengöring, exfoliering och återfuktning kan hjälpa till att förebygga och hantera pormaskar. Det är viktigt att använda produkter som är anpassade efter din hudtyp för att undvika överdriven irritation eller uttorkning.

4 tips för att förebygga pormaskar

1

Rengör regelbundet och skonsamt

En viktig del av att förebygga pormaskar är att rengöra din hud regelbundet. Använd en mild rengöringsprodukt som passar din hudtyp och tvätta ansiktet två gånger om dagen för att avlägsna överskottsolja, smuts och döda hudceller. Undvik överdriven skrubbing eller användning av starka tvålar, då detta kan överstimulera huden och öka risken för irritation.

2

Använd icke-komedogena produkter

När du väljer hudvårds- och sminkprodukter, se till att de är märkta som "icke-komedogena". Det betyder att de inte tenderar att täppa till porerna. Undvik tunga eller oljebaserade produkter, särskilt om du har fet eller kombinerad hud, eftersom dessa kan bidra till pormaskbildning.

3

Regelbunden exfoliering

Exfoliering är viktigt för att avlägsna döda hudceller och hålla porerna rena. Använd en mild exfolierande produkt eller en kemisk peeling med salicylsyra eller glykolsyra en till två gånger i veckan. Överdriven exfoliering kan dock torka ut huden och öka irritationen, så balans är nyckeln.

4

Undvik att röra vid ansiktet och använd rena verktyg

Att röra vid ansiktet med smutsiga händer kan överföra olja och bakterier till huden och förvärra pormaskar. Försök att undvika att klia eller pilla på områden med pormaskar. Använd också rena handdukar, kuddöverdrag och sminkborstar för att minska risken för att föra över föroreningar till huden.

Vanliga frågor & svar

För att bli av med pormaskar kan du använda metoder som portömning, användning av topikala behandlingar med exfolierande syror, retinoider och icke-komedogena produkter, samt regelbunden exfoliering och noggrann hudvårdsrutin. Att undvika att röra vid ansiktet och använda rena verktyg är också viktigt för att minska pormaskbildning. Läs mer om behandlingsmetoder här.

Pormaskar uppstår när porerna i huden täpps till av överflödig olja, döda hudceller och andra föroreningar. Talgkörtlarna producerar olja (sebum) naturligt för att smörja huden, men om överskottsolja blandas med döda hudceller kan porerna blockeras. Detta skapar en miljö där bakterier kan trivas och inflammation kan uppstå, vilket resulterar i bildandet av pormaskar.

För att ta bort pormaskar hemma kan du använda rengöringsprodukter som är skonsamma mot huden och innehåller exfolierande ingredienser som salicylsyra eller glykolsyra. Reguljär exfoliering och användning av icke-komedogena produkter kan bidra till att minska pormaskar. Undvik att klämma eller pilla på pormaskarna för att förhindra infektion och irritation.

Det rekommenderas starkt att undvika att klämma pormaskar själv. Om du ändå beslutar dig för att göra det, bör du först rengöra händerna och ansiktet noggrant. Använd en varm kompress för att öppna porerna, och använd sedan en steriliserad kompress för att försiktigt applicera jämnt tryck runt pormasken. Efteråt bör du rengöra och desinficera området för att minska risken för infektion och ärrbildning.