Vad är akne?

Akne är en vanlig hudsjukdom som uppstår när hårfolliklar täpps till med olja, döda hudceller och bakterier. Det är en ärftlig sjukdom som resulterar i bildandet av pormaskar, finnar eller cystor på hudens yta, vanligtvis i områden med högre talgproduktion som ansiktet, bröstet och ryggen. Hormonella förändringar, genetik och överdriven talgproduktion är några faktorer som kan bidra till utvecklingen av akne. Läs mer om akne här.

Läs mer

Olika typer av akne

Innan du genomgår en injektionsbehandling finns det några viktiga saker att tänka på och förbereda för att uppnå de bästa möjliga resultaten och minimera risken för komplikationer. Här är några saker att överväga inför en injektionsbehandling:

Vuxenakne

Vuxenakne är en form av akne som påverkar individer över tonårsåldern, ofta upp till 30–40 års ålder. Det kan vara frustrerande och påverka självkänslan, särskilt eftersom det anses vara en hudåkomma som vanligtvis är förknippad med tonåren. Hormonella förändringar, stress, kost och användning av vissa hudvårdsprodukter kan alla spela en roll i uppkomsten av vuxenakne.

Ungdomsakne

Ungdomsakne, även känd som pubertetsakne, är en vanlig hudåkomma som drabbar många tonåringar när de genomgår puberteten. Det beror på ökade hormonella aktiviteter som stimulerar talgkörtlarna att producera mer olja, vilket i sin tur kan leda till pormaskar, finnar och ibland inflammerade knölar. Ansiktet, ryggen och bröstet är vanliga områden där dessa utbrott kan förekomma.

Gravidakne

Gravidakne är en hudutmaning som vissa gravida kvinnor kan stå inför på grund av hormonella förändringar under graviditeten. Dessa hormoner kan öka talgproduktionen och resultera i pormaskar, finnar eller andra hudutslag. Ofta är gravidakne vanligast under första och andra trimestern, men den kan variera från person till person.

Behandling mot akne

Behandlingar mot akne varierar beroende på svårighetsgraden av tillståndet och individuella faktorer. Vanliga behandlingsmetoder inkluderar:

Krämer

Topikala krämer och geler som innehåller ingredienser som benzoylperoxid, salicylsyra eller retinoider. Dessa hjälper till att minska inflammation, lösa upp komedoner och förhindra tilltäppning av porer.

Receptbelagda läkemedel

För mer allvarlig akne kan läkare ordinera antibiotika för att bekämpa bakterier och inflammation. Vid svåra fall kan isotretinoin, en kraftfull retinoid, användas, men detta kräver noggrann övervakning på grund av dess potentiella biverkningar.

Behandlas hos en hudspecialist

För att bli av med akne kan det vara en bra idé att behandlas hos en hudspecialist. Ofta inleds ett besök med en kostnadsfri konsultation, där du och hudspecialisten tillsammans kan hitta en behandlingsplan för dig. Acnespecialisten är ett exempel på en hudspecialist som erbjuder aknebehandling. Via dem får du en personlig hudspecialist som kommer att hjälpa dig. Ett annat alternativ är att vända dig till din vårdcentral, som kan ge dig en remiss till en hudspecialist. Det här är dock en process som kan ta lite längre tid.

4 tips för att förebygga akne

1

Hudvårdsrutiner spelar roll

Att etablera en konsekvent hudvårdsrutin är viktigt för att förebygga akne. Använd ett milt rengöringsmedel som passar din hudtyp och tvätta ansiktet morgon och kväll. Applicera även en lätt fuktighetskräm för att hålla huden återfuktad utan att täppa till porerna.

2

Undvik överdriven ansiktsberöring

Att röra vid ansiktet med smutsiga händer kan överföra bakterier och oljor till huden, vilket kan bidra till akneutbrott. Försök att undvika överdriven ansiktsberöring och undvik att klämma på finnar, eftersom detta kan öka inflammationen och sprida infektionen.

3

Välj rätt kosmetika

Använd icke-komedogena eller oljefria kosmetikaprodukter som inte täpper till porerna. Se efter produkter som är märkta som "icke-aknegena" för att minska risken för att förvärra akne. Ta bort smink ordentligt innan du går och lägger dig för att undvika att porer täpps till över natten.

4

Hälsosam livsstil

En balanserad kost och tillräckligt med vatten kan hjälpa till att upprätthålla en hälsosam hud. Undvik överdriven konsumtion av fet och sockerrik mat, eftersom detta kan påverka hormonnivåerna och oljeproduktionen i huden. Regelbunden träning och tillräcklig sömn bidrar också till att bibehålla hudens hälsa.

Vanliga frågor & svar

Akne uppstår främst på grund av ökad talgproduktion i huden, tilltäppta hårfolliklar och överväxt av bakterier. Hormonella förändringar, som under tonåren eller hormonell obalans, samt ärftlighet och vissa livsstilsfaktorer kan också spela en roll i att utlösa akne.

För att behandla och bli av med akne kan man använda olika metoder, inklusive topikala krämer med ingredienser som benzoylperoxid eller retinoider för att minska inflammation och öppna upp porer. Receptbelagda mediciner som antibiotika eller isotretinoin kan användas för mer allvarliga fall. Hudspecialister kan skapa anpassade behandlingsplaner baserade på patientens behov och svårighetsgraden av aknen. Läs mer här.

Acneärr kan behandlas med metoder som mikronålsbehandling (microneedling), kemisk peeling och laserbehandling för att förbättra hudens textur och minska ärrens synlighet. Djupare ärr kan kräva mer avancerade behandlingar som dermabrasion eller dermal fillers för att jämna ut huden och fylla i fördjupningarna. Läs mer om att behandla acneärr.

Hormonell akne kan behandlas med receptbelagda läkemedel som p-piller, hormonell terapi eller antiandrogener för att balansera hormonerna som bidrar till akneutbrott. Topikala produkter med ingredienser som retinoider och benzoylperoxid kan också användas för att minska inflammation och förebygga tilltäppning av porer.