Vad är kemisk peeling?

Kemisk peeling är en kosmetisk procedur som används för att förbättra hudens utseende och textur. Det innebär applicering av en kemisk lösning på huden, vilket resulterar i avskalning och exfoliering av de yttersta hudlagren. Syftet med en kemisk peeling är att ta bort döda hudceller, stimulera cellförnyelse och främja tillväxten av ny frisk hud.

Läs mer

Vad är kemisk peeling bra för?

Kemisk peeling kan vara fördelaktig för olika hudtillstånd och kan bidra till att förbättra hudens utseende och kvalitet på flera sätt. Här är några av de vanligaste fördelarna med kemisk peeling:

Hudföryngring

Kemisk peeling kan hjälpa till att minska synliga tecken på åldrande, såsom rynkor, fina linjer och slapphet. Genom att avlägsna de döda hudlagren stimuleras cellförnyelsen och produktionen av kollagen och elastin, vilket kan förbättra hudens fasthet, ton och elasticitet.

Förbättrad hudtextur

Kemisk peeling kan jämna ut ojämn hudtextur och minska synligheten av ärr, inklusive akneärr eller solskador. Den exfolierande effekten av peelingen kan hjälpa till att släta ut hudytan och ge en jämnare och mer ungdomlig hudstruktur.

Förbättrad hudton och lyster

Kemisk peeling kan hjälpa till att minska hyperpigmentering och ojämn hudton. Det kan effektivt reducera solfläckar, melasma, åldersfläckar och andra typer av pigmenteringar, vilket ger en jämnare och mer strålande hudton.

Behandling av akne

Kemisk peeling kan användas för att behandla akne och minska uppkomsten av pormaskar och blemmor. Syrorna i peelinglösningen kan hjälpa till att rensa igentäppta porer, minska inflammation och förbättra övergripande hudhälsa.

Förbättring av hudens övergripande hälsa

Kemisk peeling kan främja hudens hälsa genom att avlägsna skadade celler och stimulera ny hudtillväxt. Det kan även hjälpa till att förbättra hudens hydrering, minska oljighet och förbättra porstorlekens utseende.

Vilka områden på kroppen kan behandlas?

Ansiktet

Detta är det vanligaste området för kemisk peeling. Ansiktet kan behandlas för att förbättra hudens textur, reducera rynkor och fina linjer, minska pigmenteringar och ge en jämnare hudton.

Halsen

Kemisk peeling kan också användas på halsen för att behandla åldersrelaterade förändringar, såsom rynkor, solskador och ojämn hudton.

Bröstet

Bröstområdet, inklusive dekolletaget, kan också behandlas med kemisk peeling för att minska synligheten av solskador, fina linjer och pigmenteringar.

Händerna

Kemisk peeling kan användas för att förbättra hudens utseende på händerna, särskilt för att minska åldersfläckar och solskador.

Ryggen

Personer med akne på ryggen kan dra nytta av kemisk peeling för att behandla befintliga blemmor, minska akneärr och förbättra hudens utseende.

Risker & biverkningar

Även om kemisk peeling är en relativt säker procedur kan det finnas vissa risker och biverkningar att vara medveten om. Här är några potentiella risker och biverkningar med kemisk peeling:

Rödhet och irritation

Att huden blir röd och irriterad är en vanlig och temporär biverkning som vanligtvis försvinner inom några timmar eller dagar. Användning av lugnande och återfuktande krämer kan hjälpa till att lindra obehag och minska rodnad.

Torrhet och fjällning

Huden bli torr och börja fjälla av. Detta är en normal del av läkningsprocessen, där de döda hudcellerna avlägsnas för att ge plats åt ny hud. Det är viktigt att undvika att dra eller pilla på fjällande hud för att undvika skador eller ärrbildning.

Hyperpigmentering eller hypopigmentering

Ibland kan behandlingen orsaka förändringar i hudens pigmentering. Det kan resultera i antingen ökad mörkhet (hyperpigmentering) eller minskad färg (hypopigmentering) i det behandlade området. Dessa förändringar är vanligtvis temporära, men det kan ta tid för hudens normala pigmentering att återhämta sig.

Infektion

Det finns en liten risk för infektion efter kemisk peeling. Det är viktigt att följa eftervårdssinstruktionerna noggrant, inklusive att hålla det behandlade området rent och undvika att röra det med smutsiga händer.

Kemisk peeling eftervård

Eftervården efter en kemisk peeling är avgörande för att främja läkning, minimera biverkningar och uppnå optimala resultat. Här är några vanliga riktlinjer för eftervården av en kemisk peeling:

Håll huden ren

Tvätta ansiktet eller det behandlade området varsamt med ett milt rengöringsmedel och varmt vatten. Undvik att använda hårda eller irriterande produkter under läkningsprocessen.

Applicera återfuktning

Regelbunden återfuktning är viktigt för att bibehålla fuktbalansen i huden. Använd en mild och återfuktande kräm eller lotion rekommenderad av din hudvårdsspecialist. Undvik att använda produkter som innehåller starka kemikalier eller dofter.

Undvik exponering för solen

Skydda det behandlade området från direkt sol exponering. Använd en bredspektrum solskyddsmedel med högt solskyddsfaktor (SPF) och täck det behandlade området med kläder eller en bredbrättad hatt när du vistas utomhus.

Undvik att pilla eller dra i huden

Under läkningsprocessen kan huden vara känslig och ömtålig. Undvik att pilla, dra eller skrapa på fjällande hud för att undvika ärrbildning eller infektioner.

Undvik starka kemiska produkter

Undvik att använda produkter som innehåller starka kemikalier, starka exfolianter eller retinoider under läkningsprocessen. Din hud kan vara extra känslig och dessa produkter kan vara för aggressiva.

Följ instruktionerna från din specialist

Var noga med att följa de specifika instruktionerna från din hudvårdsspecialist eller dermatolog. De kan ge dig anpassade riktlinjer baserat på din specifika behandling och hudtyp.