Ansiktslyftning

I takt med att vi blir äldre märker många av oss hur ålderstecken gradvis framträder i våra ansikten. Rynkor, linjer och slapp hud kan ge ett tröttare och äldre intryck än hur vi faktiskt känner oss inuti. Ansiktslyftning, eller facelift, är en populär plastikkirurgisk procedur som syftar till att återskapa ett yngre och mer vitalt utseende genom att strama upp och lyfta ansiktets hud och underliggande vävnader. Låt oss ta en närmare titt på ansiktslyftning och utforska dess fördelar, tekniker och vad man kan förvänta sig av resultatet.

Läs mer

Hur går ett facelift till?

Ett facelift är en kirurgisk procedur som syftar till att minska synliga tecken på åldrande i ansiktet och halsen. Innan ingreppet genomförs en konsultation med plastikkirurgen. Under detta möte diskuteras patientens önskemål, förväntningar och eventuella risker med operationen. För att säkerställa att patienten är bekväm under operationen administreras antingen lokalbedövning med sedering eller generell anestesi.

Kirurgen gör snitt framför örat, runt örsnibben, bakom örat och eventuellt in i hårbotten. Placeringen och längden av snitten kan variera beroende på den specifika tekniken som används och patientens behov. Efter att ha gjort snitten ompositionerar kirurgen underliggande vävnad och muskler för att skapa ett mer ungdomligt utseende. Därefter tar kirurgen bort överflödig hud. Snitten sys sedan ihop, och eventuella dränage kan placeras för att minska svullnad och blåmärken.

Efter operationen kan patienten uppleva svullnad, blåmärken och obehag. Det är viktigt att följa alla postoperativa instruktioner och återvända till kliniken för uppföljningsbesök.

Hur länge håller ett ansiktslyft?

Resultaten av ett ansiktslyft kan variera, men generellt håller effekterna av ett traditionellt ansiktslyft mellan 7 till 15 år. Efter detta kan tecken på åldrande börja visa sig igen. Ett ansiktslyft kan ge en förnyad och mer ungdomlig kontur till ansiktet, men det är viktigt att komma ihåg att ingreppet inte stoppar åldrandeprocessen. Varaktigheten av resultaten kan påverkas av flera individuella faktorer, inklusive patientens hudtyp, genetik, livsstil och exponering för solen.

Rökning, överdriven alkoholkonsumtion, och långvarig exponering för solen utan solskydd kan påskynda åldrandeprocessen och förkorta varaktigheten av ansiktslyftets resultat. Även regelbunden hudvård, inklusive användning av solskydd, kan hjälpa till att bevara resultaten av ett ansiktslyft längre. För att bibehålla eller förbättra resultaten kan vissa patienter välja att genomgå uppföljningsbehandlingar, såsom fillers, botox eller laserbehandlingar.

Ansiktslyftning i Stockholm

Här är några kliniker som erbjuder ansiktslyftning i Stockholm.

Nordiska Kliniken

Nordiska Kliniken är en klinik som erbjuder ansiktslyftning i Stockholm med målet att ge ansiktet ett yngre, piggare utseende och en mer definierad käklinje. Nordiska Kliniken betonar vikten av ett naturligt resultat. De eftersträvar ett utseende som är förnyat men inte mimikfattigt eller överdrivet åtstramat. Förutom ansiktslyftning erbjuder kliniken kompletterande behandlingar för att hantera djupa veck och fina rynkor runt munnen. Dessa behandlingar kan inkludera fettransplantation, microneedling, peeling och användning av Botox eller fillers.

 • Individanpassade behandlingar
 • Möjlighet att delbetala

Telefon: 08-411 76 76

E-post: [email protected]

Nordiskakliniken.se

Proforma Clinic

Proforma Clinic profilerar sig som Sveriges största klinik inom estetisk plastikkirurgi och ögonkirurgi. Proforma Clinic betonar vikten av kvalitet, service, förtroende och trygghet i sin kommunikation med kunderna. Kliniken har ett samarbete med Cicamed, som erbjuder hudvårdsprodukter online. Som Proforma-kund får man rabatt på dessa produkter.

 • Erbjuder flera kompletterande behandlingar
 • Före- och efter-bilder finns tillgängliga

Telefon: 08-33 33 55

E-post: [email protected]

Proformaclinic.se

SAS Clinic

SAS Clinic är en klinik som specialiserar sig på estetiska ingrepp och behandlingar. När det gäller ansiktslyft erbjuder de en specifik teknik känd som "Short scar facelift". Denna teknik, även känt som "vertikalt lyft", är ett snabbt och effektfullt ingrepp med kort läkningstid som lämnar minimala ärr. Den fokuserar på att lyfta mellanansiktet och halsen. SAS Clinic utför helst ingreppet i narkos, även om lokalbedövning är möjlig. Operationen tar 2-3 timmar och kan kombineras med andra ingrepp som ögonlocksplastik.

 • Erbjuder Short scar facelift
 • Trygghetsgaranti ingår

Telefon: 08-12 14 08 08

E-post: [email protected]

Sasclinic.se

Vad kostar ett ansiktslyft?

Ett ansiktslyft kostar allt mellan cirka 40 000 kronor och upp mot 150 000 kronor eller mer. Ett fullständigt ansiktslyft som involverar flera delar av ansiktet kan kosta mer än ett mini-ansiktslyft eller ett ingrepp som endast fokuserar på en specifik del av ansiktet. Priset kan också påverkas av klinikens rykte, faciliteter och den teknik som används. Dessutom kan en högt kvalificerad och erfaren plastikkirurg kan ta ut högre avgifter än en mindre erfaren kirurg. Däremot kan det vara värt att betala mer för en kirurg med ett gott rykte och bevisad erfarenhet.

Om patienten väljer att kombinera ansiktslyftet med andra estetiska ingrepp, som ögonlocksplastik eller halslyft, kommer det totala priset att öka.

Vanliga komplikationer efter ansiktslyft

Ett ansiktslyft är ett kirurgiskt ingrepp, och som med alla operationer finns det potentiella risker och komplikationer. Här är några av de vanligaste komplikationer efter ansiktslyft.

 • Svullnad och blåmärken
  Det är vanligt att uppleva svullnad och blåmärken efter operationen. Dessa symtom brukar avta inom några veckor.
 • Smärta
  Viss smärta eller obehag kan upplevas efter operationen, men detta kan oftast hanteras med smärtstillande medel.
 • Infektion
  Som med alla kirurgiska ingrepp finns det en risk för infektion. Det är viktigt att följa alla postoperativa vårdinstruktioner för att minimera denna risk.
 • Ärrbildning
  Även om kirurgen gör sitt bästa för att placera snitten på diskreta platser, kan ärrbildning fortfarande uppstå. Ärr kan blekna över tiden, men vissa kan vara mer beständiga.
 • Nedsatt känsel
  Vissa patienter kan uppleva tillfällig eller permanent nedsatt känsel i de opererade områdena.
 • Håravfall
  I områdena nära snitten kan det ibland uppstå tillfälligt håravfall eller förändringar i hårlinjen.
 • Asymmetri
  Ibland kan det finnas en ojämnhet eller asymmetri i ansiktet efter operationen. Ytterligare korrigeringar kan behövas i dessa fall.
 • Hudnekros
  I sällsynta fall kan blodtillförseln till huden bli komprometterad, vilket leder till vävnadsdöd. Detta kräver omedelbar medicinsk uppmärksamhet.
 • Komplikationer med anestesi
  Som med alla operationer som kräver anestesi finns det risker förknippade med anestesimedel.

Ärr efter ansiktslyft

Ett ansiktslyft är ett kirurgiskt ingrepp som syftar till att förbättra tecknen på åldrande i ansiktet och halsen. Som med alla kirurgiska ingrepp kan det lämna ärr. Här är vad du behöver veta om bildning av ärr efter ansiktslyft.

 1. Placering av ärr
  Kirurger strävar efter att placera snitten på diskreta platser, såsom framför och bakom örat, samt inom hårbotten. Detta gör att ärr ofta kan döljas av håret eller de naturliga konturerna i ansiktet.
 2. Ärrmognad
  Även om ärr kan vara röda och upphöjda direkt efter operationen, bleknar de vanligtvis och blir mindre framträdande över tid. Denna process kan ta flera månader till ett år.
 3. Skötsel av ärr
  Rätt skötsel kan påskynda läkningsprocessen och förbättra ärrkvaliteten. Detta inkluderar att undvika direkt sollys, använda solskydd, och applicera ärrsalva eller olja.
 4. Individuella skillnader
  Alla läker olika. Vissa individer kan ha en tendens att bilda hypertrofiska ärr eller keloider, vilket kan kräva ytterligare behandling.
 5. Kompletterande behandlingar
  Om ärrbildningen inte är optimal finns det behandlingar som kan hjälpa till att förbättra ärrkvaliteten, såsom laserbehandling, mikroneedling eller injektioner.
 6. Kommunikation med kirurgen
  Det är viktigt att diskutera eventuella bekymmer om ärrbildning med din kirurg före och efter operationen. En erfaren kirurg kan ge råd och rekommendationer för att minimera och hantera ärr.