Bild undersida

Öronkirurgi

Utstående öron är ett stort problem för många barn och ungdomar. Särskilt pojkar plågas av detta och blir ofta retade. Flickor har lättare att dölja problemet genom långt hår. Vi har haft ungdomar som vägrat börja skolan efter sommarlovet om inte öronen åtgärdas dessförinnan. Ingreppet tar cirka 1 timma och kan göras i lokalbedövning med lugnande spruta. Vår teknik har fördelen att inte lämna några vassa kanter. Detta var ofta fallet tidigare och man såg då opererad ut. Vi skapar en jämn övergång där brosken har omformats. Efter operationen ligger man kvar ett par timmar. Suturtagning sker efter 1 – 2 veckor. Förbandet utgörs av ett vanligt pannband, så man ser inte opererad ut utan klarar sig väl socialt.

Inte allt för sällan står bara ena örat ut. Här ses ett exempel med före och efterbilder.

Öronrekonstruktion:

Inte sällan skadas öronen på grund av djurbett eller till och med bett av människor. Hela eller delar av öronen kan slitas loss. Att rekonstruera ett helt öra innebär omfattande kirurgi i flera omgångar. Doktor Wikström som också arbetar på vår klinik har dessa specialkunskaper.

När endast en del av ytterörat saknas är rekonstruktionen lite enklare. Vi använder i så fall ofta vävnadsexpansion för att åstadkomma detta. Kombination med användande av brosk blir ofta nödvändig. Se exempel på partiell rekonstruktion.

Operationerna sker på vår moderna klinik i Västra Hamnen, Malmö.