Bild undersida

Läppförstoring

Läpp- och slemhinneplastik handlar om att förstora läpparna antingen med mobilisering av läppslemhinna - det läppröda - eller genom injektionsbehandling med kroppsegna material eller Restylane/Perlane.    
 

Läpp- och slemhinneplastik

När överläppen är mycket tunn kan man inte förstora den utan att mobilisera läppens slemhinna från insidan. Detta är ett litet större ingrepp och ger besvär under kanske  två veckor efter operationen. I början får man hålla sig till flytande material och kan inte tugga hårda saker som äpplen, päron etc. Kallas V-Y plastik.

Fett och graftförstoring

Kroppseget fett har väckt ett enormt intresse de sista  åren och blir allt mera använt. Detta kan användas även till förstoring av en liten överläpp. Förutsättningen är att man ser något av läppslemhinnan framifrån. Hos de flesta människor överlever 60 – 70 % av fettet och blir sedan permanent. Inget hindrar att man lägger in fett 1, 2 eller 3 gånger. Två gånger är mycket vanligt. Fördelen är att patienten själv kan vara med om att bestämma den slutliga läppvolymen.

Ofta lägger man in mera fett i överläppen och lite mindre i underläppen. Upptill är läppen störst i mitten men i underläppen lägger man lite mer på sidorna. Det är förhållandevis lätt att ta fett och detta sker nästan alltid i så kallade intravenös sedering (spruta i armen) samt lokalbedövning. En liten grupp människor bryter ned nästan allt fettet som läggs in och då byter vi till fasciagraft (bindväv över muskulatur, t ex i tinningområdet) eller till så kallade dermagraft, vilket är den djupare delen av huden och ibland sparar vi ett fettskikt på undersidan av huden. Även dessa operationer är begränsade och görs i allmänhet på samma sätt som när vi ”skördar” fett.

Alla så kallade egna material kan brytas ned till viss del och man kompletterar då med ytterligare material. Detta är inget misslyckande utan en del av ett planerat ingrepp.

Operationerna utförs av erfarna plastikkirurger på vår moderna klinik i Västra Hamnen, Malmö.

Läppspalt och näsdeformitet

Läs om läppspalt och näsdeformitet under näsplastik