Bild undersida

Hur vi arbetar

När du kommer till Plastikkirurgiska Institutet kan du känna dig trygg och säker. Vi tar hand om våra patienter både före, under och efter ingreppen. Vi har samma mål som våra patienter: ett bra slutresultat. Vi har satsat mycket på utveckling men samtidigt har vi varsamt introducerat de nya metoderna. Patientens säkerhet har alltid varit det viktigaste.

Vi utför det allra mesta inom skönhets- och rekonstruktiv plastikkirurgi. Många av våra operationer sker under medverkan av narkosläkare. Men vi utför också operationer med lättare bedövningsformer, ofta sköter specialutbildade narkossköterskor detta och då kallas anaestesiformen "intravenös sedering". Man får lugnande och smärtstillande sprutor i armen. Man måste vara fastande 6 timmar även före dessa ingrepp.

Utöver detta har kliniken deltagit i utvecklandet av många tekniker vid ansiktskirurgi, näsoperationer och inte minst ögonlockskirurgi. Sedan år tillbaka - och vi har nästan varit ensamma om detta - rekonstruerar vi alltid globlinjen i övre ögonlocken och eliminerar den mörka ringen under de nedre ögonlocken sk tear trough. Vi använder påsarna (fettkuddarna) i undre ögonlocken som material för utfyllnad av de mörka indragningarna.

Vi var mycket tidiga att använda eget kroppsmaterial vid förstoring av okbenen och läpparna. Detta har blivit mycket viktiga tekniker vid verklig föryngring av ansiktet. Vävnadsexpansion som metod har vi varit med om att utveckla sedan den allra första introduktionen för 25 år sedan. Tekniken möjliggör rekonstruktion bl a av stora huddeffekter och skalperingsskador samt har revolutionerat bröstkirurgi, vilket vi nästan dagligen har nytta av vid bröstförstoring samt rekonstruktion av missbildade bröst och bröst deformerade efter cancer. Mer om detta kan man läsa i docent Jan Wieslanders bok "De nya Plastikkirurgiska Metoderna".

Vid bukplastiken sparar vi fettet under ett bindvävsskikt s.k. Scarpa's fascia. Detta har dramatiskt minskat alla komplikationer och vi ser inte vätskeansamlingar på buken s.k. serom som andra kliniker ofta fått.

Sedan allra första början har vi använt fettsugningstekniker och introducerat nya tekniska framsteg. Vi har sedan många år använt kroppseget fett vid s k lipoaugmentation (förstoring/uppbyggnad vid defekter, av läppar och utfyllnad i mellanansiktet/ kinder). Under senare tid har vi samtidigt använt allt fler hak- och okbensimplantat pga en större efterfrågan och säkrare, goda resultat. Vi lägger sällan in implantaten via munnen eftersom man då riskerar att få infektioner - vilket leder till att implantaten får tas ut.

Vid laserbehandling har vi själva utvecklat en säkrare och samtidigt överlägsen teknik där vi kombinerar laser och mekanisk slipningsteknik.
Vi har moderna och tekniskt avancerade operationslokaler och vi har en bekväm uppvakningsavdelning där en specialutbildad narkossköterska har ansvaret.