Bild undersida

Injektioner

Restylane/Perlane/Sub-Q och Juvederm:

Dessa substanserna är baserade på Hyalouronsyra som är en bindesubstans i normal kroppsvävnad. Utvecklingen i Sverige har framförallt skett på Farmacia och Q-med. De här medlen har varit utmärkta för att fylla ut rynkor och veck t ex bekymmersrynkorna vid näsbasen, de långa vecken vid sidan om näsan ned mot munnen liksom rynkor och veck kring munnen.

Ett stort användningsområde har varit förstoring av läpparna. Säkerheten vid användandet av preparaten har varit mycket god. Nackdelen är att kroppen efterhand bryter ned substansen. Rynkorna återkommer efter 3 – 5 månader även om man ibland kan ana en viss bestående utfyllnad, sannolikt beroende på bindvävsbildning. Även läppförstoringen försvinner efterhand. Eftersom varje spruta hos oss kostar 3 – 3 500 kr så blir behandlingen efterhand dyr. Alternativet är kroppseget material (se fettinjektioner). Ytterligare en medlem av familjen Hyaluronsyra är Sub –Q, vilken oftast används vid volymförstoring t ex över okbenen. Hållbarheten är lite längre.

Den senaste medlemmen i den här gruppen är Macrolane som är en betydligt mera grovkornig substans. Man har rekommenderat förstoring av bröst och även av penis. Vid bröstförstoring sker ofta inkapsling av materialet och därmed uppstår knutor i brösten, som både kan synas och som känns hårda. Det största problemet med dessa knutor är att de kan dölja utvecklingen av brösttumörer. Många problem har uppstått när Macrolane använts vid förstoring av penis. Det gäller både smärtor och impotens! Vid Plastikkirurgiska Institutet använder vi överhuvudtaget inte Macrolane på grund av dessa svåra biverkningar samt risken för att dölja utvecklingen av tumörer i brösten.

Främmande material:

En rad främmande substanser har använts bland annat förstoring av läpparna. Samma klinik som nu har stora problem vid Macrolaneanvändning har tidigare orsakat komplikationer vid användande av permanenta material.

Kroppsegna material:

Vid Plastikkirurgiska Institutet i Malmö har vi mer än 10 års erfarenhet vid användande av kroppsegna material som fett, fascia (bindvävsskikt ovan muskulatur) och så kallade dermagraft (de djupare delarna av huden där man också kan spara ett fettskikt på undersidan för att ytterligare öka volymen).

Sådana kroppsegna material är utmärkta för att fylla defekter och förstora t ex okbenen och läpparna. En liten grupp patienter bryter ned fettvävnaden nästan totalt och då är fasciagraft eller så kallade dermagraft utmärkta alternativ. Fett är ett bra alternativ till ansiktsimplantat vid förstoring av okbenen i mellanansiktet. Vid en grav underutveckling av mellanansiktet kan ersättning med implantat vara bättre eftersom detta ger en mera elegant fast hudyta. Se för övrigt rubriken fettinjektioner.

Extreme makeover eller förändring av levnadsstil/utseende:

För några år sedan talades det mycket om att skapa grupper med specialister som plastikkirurger, tandläkare, hudterapeuter, specialutbildade hårfrisörer, dietister och sjukgymnaster.

För att optimera vår behandling har vi tillgång till personliga tränare och vid behov ortopeder och kostrådgivare. Vi kan garantera att träningen innebär hårt arbete och en förändrad kost för många.